Felvonták a székely zászlót

2013. február 6-án pénteken, délután kettő órakor Deutsch Tamás európai parlamenti képviselővel, Kupper András alpolgármesterrel, Németh Zoltán országgyűlési képviselővel és Csernus László frakcióvezetővel közösen húzta fel Hoffmann Tamás, a XI. ker. polgármestere a székely zászlót az önkormányzat épülete előtt.

Tegnap vette át Újbuda Önkormányzata a székely zászlót több más önkormányzattal együtt Budafok-Tétény Városházán. A ma délután kettőkor tartott zászlófelvonáson pedig részt vett többek között Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Hoffmann Tamás polgármester, Kupper András alpolgármester és Németh Zoltán országgyűlési képviselő.
– Büszkék lehetünk arra, hogy Dél-Budáról, a XXII. kerületből indult el ez a kezdeményezés, és számos más település is követte a példánkat. Ez a szolidaritás és az összefogás erejét és készségét jelzi a magyar önkormányzatok részéről – mondta el Németh Zoltán országgyűlési képviselő, majd kiemelte, az a legfőbb cél, hogy az európai közvélemény is meghallja a hangukat.
– Minden bántó szándék nélkül, butaság és barbárság ha egy közösség szimbólumát, a zászlaját nem engedik kitenni. Nem engedik, hogy egy szerethető, szelíd eszközzel, a zászló felvonásával élje meg bárki azt, hogy egy közösséghez tartozik. A józan európai többség (itt az Európai Unió intézményeire, politikusaira, döntéshozóira gondolok) tudja, képtelenség lenne, hogy például a spanyol hatóságok egy Barcelóna mérkőzésen megtiltsák a szurkolóknak a katalán zászló lengetését – tette hozzá Deutsch Tamás európa parlamenti képviselő.
– Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk azokkal, akik a határon túl próbálják megőrizni kultúrájukat, nyelvüket. Ezért döntött úgy a testület, hogy a szimbolikus zászlófelvonással támogatja a külföldön élő közösségeket – mondta el Hoffmann Tamás polgármester.
Az ünnepség a Székely Himnusszal zárult, melyet az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola diákjai és a részt vevők közösen énekeltek el.

forrás: ujbuda.hu, HL (2013. 02. 15.)